Geschiedenis Yerba Mate

De Yerba mate plant werd door de Guarani Indianen reeds lang vóór de 16de eeuw ontdekt, toen de Europeanen op het Zuid-Amerikaanse continent toekwamen en er kolonies stichtten. Hoewel het bestuur van de kolonies gecentraliseerd en autoritair was, behielden de plaatselijke en regionale gebieden hun culturele karakter – één van de culturele dingen die ze behielden was de yerba mate thee. Toen de Spaanse ontdekkingsreizigers in Zuid-Amerika aankwamen, vertelden ze over de Guarani Indianen die een smakelijke thee brouwden met een verfrissend en verkwikkend effect. Het waren hun verslagen die leidden tot de Europese belangstelling voor de plant, die tegenwoordig verbouwd wordt op plantages in Argentinië, Brazilië, Chili, Peru, Paraguay, en andere Zuid-Amerikaanse landen. Jarenlang maakte de Yerba mate thee een heel klein deel uit van de totale uitvoer uit de Latijns-Amerikaanse landen, maar tegenwoordig is het een belangrijk handelsartikel geworden voor verschillende landen, vooral Brazilië en Argentinië. In de laatste vijf jaar is de verkoop van yerba mate thee explosief gestegen en we zijn er trots op dat we een van de eerste yerba mate merken in Scandinavië zijn. We leveren een authentieke Zuid-Amerikaanse ervaring, met een Scandinavische twist.

Traditioneel wordt de thee gedronken in het gezelschap van vrienden en bekenden. Eén persoon – vaak de gastheer – brouwt yerba mate in een kalebas en drinkt de eerste portie, waarna een nieuwe portie van dezelfde kalebas en thee wordt gebrouwen en naar de volgende persoon in het gezelschap wordt doorgegeven (de persoon rechts van de gastheer), enzovoort. De reden waarom de gastheer de eerste gebrouwen portie drinkt is dat die wat sterk en bitter kan zijn.

Je leest meer over de unieke Zuid-Amerikaanse mate tradities in het volgende artikel: Yerba mate is meer dan een thee, het is een echte cultuur

Om meer te ontdekken over de voordelen van het drinken van yerba mate, lees je dit artikel: Vijf geweldige voordelen can yerba mate.