De geheimen van het bereiden van Mate

Like this article?

¨Cebar mate¨ is een ritueel en een ceremonie in Argentinië. We delen de geheimen om de perfecte Mate te bereiden.

Neem de tijd

Het bereiden en drinken van Mate is een ceremonie en je zult daarom tijd en ruimte moeten besteden aan de bereiding hiervan. Indien je aandacht besteed aan de bereiding kom je vanzelf tot een bevredigend resultaat.

Het kiezen van de juiste kruiden

De geheimen van het bereiden van Mate heeft zeker ook te maken met de keuze van de juiste kruiden.

Momenteel biedt de markt een breed scala aan merken en melanges van yerba mate, van milde smaken tot de meest intense, met of zonder geneeskrachtige kruiden, gezoet of niet. Er is voor elk wat wils en voor alle gelegenheden.

De temperatuur van het water

Begin altijd met warm water; het ideaal is om de mate te vullen terwijl het water opwarmt. Als we een traditionele waterkoker gebruiken, is het goed om de temperatuur geleidelijk te verhogen tot ergens tussen 75/80º C. Dit is om ervoor te zorgen dat “de yerba niet verbrandt” en zo kunnen we een heerlijke Mate serveren.

Vermijd alle kruiden tegelijk nat te maken

We beginnen de mate te vullen door het water zo dicht mogelijk bij het rietje te gieten om te voorkomen dat alle Yerba Mate nat wordt. Op deze manier komt de smaak beter vrij.
Iedere keer dat we water in de mate gieten zullen de droge kruiden zich voeden, waardoor de smaak geleidelijk vrijkomt.

In deze stap is het belangrijk om de hoeveelheid water te regelen om te voorkomen dat alle kruiden tegelijk nat worden. Met andere woorden, een matige hoeveelheid water zorgt voor een productievere smaak.

De geheimen van het bereiden van Mate
De geheimen van het bereiden van Mate

Voor de duidelijkheid: als we Mate bereiden door alle kruiden nat te maken, word de Mate “gewassen”. Gewassen Mate betekent Mate zonder smaak en je zal de kruiden moeten vervangen.

Neem altijd zelf de eerste teugjes

Degene die de mate bereidt, is degene die de eerste mate drinkt. De eerste mate is het meest bitter en ook zal hij/zij de juiste temperatuur en smaak moeten testen. Zo weten we bij de derde of vierde mate of de smaak en temperatuur goed is en dat het tijd is om door te geven aan de gast(en).

Meng de kruiden goed

Nadat je de kruiden in de container hebt gedaan, bedek je de mond van de mate met je hand en schud je hem krachtig om de componenten (takjes, poeder en bladeren) goed te mengen en de smaak in evenwicht te brengen.

Vermijd het verplaatsen van de bombilla

Het wordt aanbevolen om de bombilla zo min mogelijk te verplaatsen omdat deze verstopt kan raken. Door het verplaatsen van de bombilla worden de droge kruiden sneller nat en zal minder smaak hebben en sneller vervangen moeten worden.

Voeg continue water bij

Om de smaak te behouden en een goede Mate te garanderen, moet je continu water toevoegen zodat de mate en kruiden niet kunnen afkoelen.

Meer weten over de voordelen van Yerba Mate? lees hier

Yerba Mate Argentina
Yerba Mate
admin

Geschiedenis Yerba Mate

De Yerba mate plant werd door de Guarani Indianen reeds lang vóór de 16de eeuw ontdekt, toen de Europeanen op het Zuid-Amerikaanse continent toekwamen en

Lees verder »
Yerba Mate
admin

Cultuur van Yerba Mate

Mate is een drank gemaakt van een plant die bekend staat als yerba mate, zeer gewaardeerd in Zuid-Amerika, vooral in Argentinië, Uruguay en Paraguay, maar

Lees verder »
voordelen van Yerba Mate
Yerba Mate
admin

10 voordelen van Yerba Mate

Yerba Mate is tegenwoordig een bijzonder populair drankje maar we vragen ons natuurlijk af of Yerba Mate goed is voor onze gezondheid.Hieronder zetten wij met

Lees verder »
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Leave a comment