Cultuur van Yerba Mate

Like this article?

Mate is een drank gemaakt van een plant die bekend staat als yerba mate, zeer gewaardeerd in Zuid-Amerika, vooral in Argentinië, Uruguay en Paraguay, maar ook in sommige regio’s van Brazilië, Chili en Bolivia. Het wordt bereid in een infusie zoals koffie of thee, maar het wordt op een heel bijzondere manier geconsumeerd, omdat het niet uit een kopje wordt gedronken maar door een rietje, een bombilla genaamd, dat in een speciale container genaamd mate wordt geplaatst.

Mate oogsten:

De consumptie van maté is ontstaan ​​als een soort rite van de Guarani-inboorlingen die het gebied bewoonden dat nu wordt bezet door Paraguay en de Argentijnse provincies Misiones en Corrientes. De Guarani plantten yerba mate waar ze hun dierbaren begroeven en oogstten het dan en maakten een drankje klaar dat ze met hun familieleden deelden, allemaal zittend in een kring. De Guarani beoefenden deze rite omdat ze geloofden dat op deze manier de geest van hun dierbaren zou meegroeien met de yerba mate en dan via deze drank in hun lichaam zou overgaan.

Mate drinken:

Tegenwoordig is de manier waarop men mate drinkt in Argentinië niet veel veranderd sinds die tijd, want in tegenstelling tot thee of koffie, die altijd individueel wordt gedronken, is mate een drankje dat gebruikelijk is om te delen met kennissen, familie, vrienden of klasgenoten of collega’s, waardoor het een belangrijke sociale connotatie krijgt die andere dranken niet hebben.

De handeling van het toevoegen van heet water aan de infusie wordt cebar genoemd in plaats van serveren. De manier om de yerba nat te maken is van fundamenteel belang voor de optimale smaak, en dat is wat een goede cebador onderscheidt van een slechte. Je moet met je vinger een klein gaatje maken om het water erin te gieten, op deze manier begint het nat te worden in de put die de bol vormt, waardoor de infusie minder bitter wordt en voorkomt dat sporen van yerba door de bol gaan.

Mateando (Drinkmaat) neemt een belangrijke plaats in in de cultuur van Argentinië en Uruguay. Het is een diepgewortelde gewoonte die mensen bij elkaar brengt en hen in staat stelt om te kletsen, socializen en een plezierige tijd te delen terwijl ze genieten van een heerlijke partner. Als je binnenkort naar Argentinië of Uruguay reist, vergeet dan niet om mate te drinken en je eigen mate en bombilla mee naar huis te nemen.

Yerba Mate Argentina
Yerba Mate
admin

Geschiedenis Yerba Mate

De Yerba mate plant werd door de Guarani Indianen reeds lang vóór de 16de eeuw ontdekt, toen de Europeanen op het Zuid-Amerikaanse continent toekwamen en

Lees verder »
Yerba Mate
admin

Cultuur van Yerba Mate

Mate is een drank gemaakt van een plant die bekend staat als yerba mate, zeer gewaardeerd in Zuid-Amerika, vooral in Argentinië, Uruguay en Paraguay, maar

Lees verder »
voordelen van Yerba Mate
Yerba Mate
admin

10 voordelen van Yerba Mate

Yerba Mate is tegenwoordig een bijzonder populair drankje maar we vragen ons natuurlijk af of Yerba Mate goed is voor onze gezondheid.Hieronder zetten wij met

Lees verder »
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Leave a comment