10 voordelen van Yerba Mate

Like this article?

Yerba Mate is tegenwoordig een bijzonder populair drankje maar we vragen ons natuurlijk af of Yerba Mate goed is voor onze gezondheid.
Hieronder zetten wij met veel plezier 10 voordelen van Yerba Mate voor je op een rijtje.

Yerba Mate is een geweldig voedingssupplement
Yerba Mate voorkomt ziektes
Yerba Mate is een antioxidante
Yerba mate reguleert cholesterol en helpt de bloeddruk te verbeteren
Yerba Mate bevordert de spijsvertering
Yerba mate is een natuurlijke energizer
Yerba mate zuivert je lichaam
Yerba mate is perfect voor sport
Yerba mate helpt bij het behouden van een gezond gewicht
Yerba mate is antidepressivum

Yerba Mate als voedingssuplement

Mate is een van de meest heilzame infusies die er zijn, zoals bevestigd door talrijke wetenschappelijke onderzoeken die ook de positieve effecten op de fysieke en mentale toestand ondersteunen. Yerba mate bestaat van nature uit bijna alle micronutriënten die het lichaam nodig heeft. De regelmatige inname vertegenwoordigt een groot aantal voordelen die het immuunsysteem in het algemeen verbeteren, het lichaam ontgiften en veel ziekten voorkomen. Afgezien van zijn antioxidanten en polyfenolen, is yerba mate rijk aan mineralen, aminozuren en essentiële vitamines, voornamelijk uit groep B, waar 8 van de 13 vitamines die het lichaam nodig heeft, worden gevonden; en dat ze essentieel zijn voor het optimaal functioneren van DNA, celvernieuwing en de efficiënte verwerking van essentiële vetten en eiwitten.

Evenzo is het rijk aan mineralen van groot belang zoals kalium en magnesium, die de juiste hartfunctie bevorderen; en andere verbindingen zoals chlorofyl, fytonutriënten, tannines, sporenelementen en flavonoïden, die het meer eigenschappen en gezonde effecten geven (lees hier meer over de nutritionele eigenschappen van yerba mate). Het cafeïnegehalte wordt gecompenseerd door theobromine en theofylline, waardoor het centrale zenuwstelsel wordt gestimuleerd met een krachtig effect dat zowel energiek als herstellend is, zowel voor lichaam als geest.

Mate voldoet in feite aan alle vereisten om als superfood te worden beschouwd: het heeft een krachtig effect op de gezondheid; is een rijke bron van vitamines.

Voorkomt Yerba Mate ziektes?

Yerba mate-infusie bevat krachtige verbindingen die al sinds de tijd van het oude Guarani-volk voor therapeutische doeleinden worden gebruikt. De inheemse inheemse bevolking van Zuid-Amerika kweekte de Ilex Paraguariensis-planten en vereerde ze als een heilig geschenk van de goden die ze “Caa-mate” noemden, “Caá” zou een plant of kruid zijn, en “mate” verwijst naar de kalebas van waarvan ze het dronken. (lees hier meer over de geschiedenis van yerba mate). Maar de kracht van yerba mate is geen jungle-mythe. De deugden van deze plant zijn door de geschiedenis heen herhaaldelijk bewezen, wat de doeltreffendheid ervan bij het beheersen van bepaalde kwalen aantoont.

Een studie uitgevoerd door de Federale Universiteit van Santa Catarina in Brazilië, en gepubliceerd in het gespecialiseerde Journal of the American College of Nutrition, stelt bijvoorbeeld dat regelmatig drinken van yerba mate-infusie het risico kan verminderen en in sommige gevallen zelfs het lijden van Diabetes mellitus type II. De studie die werd uitgevoerd bij diabetes- en prediabetespatiënten toonde aan dat yerba mate zowel de suikercontrole als het vetprofiel in het bloed van patiënten verbetert; en indien gecombineerd met de juiste voeding, is mate zeer effectief in het verlagen van lipideniveaus zoals slechte cholesterol en triglyceriden bij pre-diabetische mensen, en vermindert het ook het risico op het ontwikkelen van coronaire hartziekten.

Door te voorkomen dat slechte cholesterol en triglyceriden zich ophopen in de slagaders, kunt u met het drinken van mate het risico op aderverkalking en hart- en vaatziekten verminderen; en het verhoogt HDL-cholesterol, bekend als “goed cholesterol”, dat beschermt tegen hartaanvallen. Yerba mate-polyfenolen beschermen ook het myocardweefsel en voorkomen celdood geassocieerd met bloedstroombeperking bij ziekten zoals een hartaanval.

Een experimenteel onderzoek uitgevoerd door de Faculteit Exacte en Natuurwetenschappen van de Universiteit van Buenos Aires en gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift Movement Disorders heeft aangetoond dat yerba mate de duur van neuronen die door de ziekte van Parkinson zijn aangetast, kan verlengen. De studie stelt dat sommige verbindingen in yerba mate, zoals theobromine en chlorogeenzuur, krachtigere neuroprotectieve eigenschappen hebben dan cafeïne en nicotine, wat suggereert dat mate de sleutel kan zijn tot zowel het voorkomen van de ziekte van Parkinson als de ontwikkeling en verfijning van behandelingen in de toekomst. (Lees: Yerba mate kan de ziekte van Parkinson voorkomen.

Hoewel het drinken van mate op zichzelf osteoporose niet direct voorkomt, is aangetoond dat het een beschermend effect heeft op botten en helpt de botdichtheid te behouden, volgens een onderzoek uitgevoerd aan de Faculteit der Medische Wetenschappen van de Nationale Universiteit van Rosario. Dit voordeel is uitgebreid onderzocht bij patiënten die het risico lopen snel botdichtheid te verliezen, zoals postmenopauzale vrouwen.

Door te voorkomen dat bepaalde soorten zuurstof het membraan van rode bloedcellen vernietigen, een proces dat bekend staat als oxidatieve stress, fungeert mate ook als een preventieve factor voor ziekten die het gevolg zijn van dit proces; onder hen, de ziekte van Alzheimer, door een liter mate per dag te drinken. En alsof dat nog niet genoeg was, ontdekte de Universiteit van Illinois dat caffeoylquininezuur en zijn derivaten gewonnen uit mate niet alleen de dood van darmkankercellen induceren; maar tegelijkertijd de tekenen van ontsteking verminderen die de ontwikkeling van deze kanker veroorzaken.

Yerba Mate is een antioxidante

Yerba mate, geconsumeerd in zijn traditionele vorm, is een krachtige antioxidant die rode wijn, groene thee, zwarte thee en sinaasappelsap overtreft. Dit komt tot uiting in het hoge gehalte aan polyfenolen, equivalent aan chlorogeenzuur en galluszuur, in staat om het schadelijke effect van vrije radicalen tegen te gaan, waarvan de overmaat verantwoordelijk is voor het verhogen en versnellen van het verouderingsproces en de ontwikkeling van chronische ziekten; evenals het herstel van de cellulaire balans van het lichaam.

De loutere aanwezigheid van polyfenolen in een voedingsmiddel garandeert echter niet dat ze volledig opneembaar zijn. Dus, wat is het geheim achter de grote antioxiderende kracht van mate?

Verschillende onderzoeken door de jaren heen zijn het erover eens dat dit te wijten kan zijn aan de manier waarop mate wordt geconsumeerd, omdat door toevoeging van heet water (zoals het traditioneel wordt gedronken) alle stoffen efficiënt worden geëxtraheerd.

Dat wil zeggen, hoewel er andere manieren zijn om het te drinken, zoals koude mate of tereré en gekookte mate (zeef of in zakken), is het de hete bereide mate, de meest traditionele vorm en waar de grootste hoeveelheid yerba wordt gebruikt; die tot 90% meer antioxidanten kan bevatten dan de bekende groene thee.

De antioxidantcapaciteit van yerba mate kan ook toenemen tijdens het productieproces, tijdens de ‘parkeertijd’ na de eerste maalbeurt, wanneer het tussen 6 en 15 maanden wordt bewaard om rijpheid te bereiken en daarmee de kenmerkende smaak, kleur en geur. maat.

Vandaar het belang van het kiezen van een yerba mate van hoge kwaliteit die voortkomt uit een betrouwbaar productieproces (Lees meer over het herkennen van een yerba mate van goede kwaliteit). Een andere factor die het vermogen van yerba mate om cellulaire oxidatie te verminderen sterk beïnvloedt, is het mengsel van toegevoegde natuurlijke kruiden zoals munt, pennyroyal, peperina en citroenmelisse, die hun eigenschappen toevoegen om die van yerba te versterken.

Antioxidanten verbeteren de natuurlijke afweer en voorkomen celverslechtering, vaak versneld door de stress van het dagelijks leven en de overmaat aan vrije radicalen die de cellen van het lichaam beschadigen en oxideren, daarom verhoogt yerba mate het zelfbeschermende en preventieve vermogen van wie het neemt.

Yerba mate reguleert cholesterol en helpt de bloeddruk te verbeteren

Veel onderzoeken hebben aangetoond dat yerba mate de cardiovasculaire functie verbetert door het cholesterolgehalte tussen 15% en 18% te verlagen als het dagelijks wordt geconsumeerd, en zelfs aandoeningen zoals arteriosclerose te voorkomen. Het heeft tegelijkertijd een licht hypotensief en vaatverwijdend effect, wat gunstig kan zijn voor mensen met hoge bloeddrukproblemen. Dit komt omdat yerba mate de activiteit optimaliseert van verbindingen die saponinen worden genoemd en die zich binden aan LDL-cholesterol, ook bekend als ‘slechte cholesterol’, en het lichaam helpen dit veel sneller dan normaal te elimineren. Op hun beurt verhogen saponinen het HDL-cholesterol, bekend als “goed cholesterol”, waardoor het ontstaan ​​van cardiovasculaire problemen wordt voorkomen.

Het lichaam heeft cholesterol nodig om gezonde cellen te vormen en goed te functioneren. Maar wanneer er te veel cholesterol in het bloed circuleert, oxideert het en hoopt het zich op onder vorming van vetafzettingen die de slagaders verstoppen, waardoor het risico op bepaalde ziekten zoals arteriosclerose en andere cardiovasculaire aandoeningen toeneemt. De antioxiderende kracht van polyfenolen, de werking van vitamine C, magnesium en mangaan in yerba mate, verminderen de oxidatie van cholesterol en voorkomen dat het zich ophoopt in de slagaders, werkend als een bloeddrukverlagend en vaatverwijdend element; dus bijdragen aan het cardiovasculaire systeem. Lees meer over de nutritionele eigenschappen van yerba mate.

Daarom is het opnemen van yerba mate in uw dieet, samen met het bewaken van uw levensstijl met een gezond dieet en lichaamsbeweging, een uitstekend natuurlijk alternatief om hoge niveaus van slechte cholesterol te bestrijden.

Yerba Mate bevordert de spijsvertering

Het drinken van mate heeft een positieve invloed op de maag en het spijsverteringsproces door de productie van gal en maagzuur te stimuleren en tegelijkertijd de stoelgang te verbeteren. De eigenschappen van yerba mate maken het een uitstekende bondgenoot om constipatie te verlichten, vooral wanneer het vergezeld gaat van 2 liter vloeistof per dag. Naast de goede toevoer van vloeistoffen, die het spijsverteringsstelsel helpt; het effect van yerba-bladeren op de darmtransit werkt door het stimuleren van de samentrekkingen en bewegingen van het systeem (vandaar dat het ook een licht laxerend effect heeft).

Dit voordeel wordt op zijn beurt versterkt wanneer mate wordt gecombineerd met spijsverteringskruiden; de meest gebruikte voor dit doel zijn paardenbloem (spijsvertering, antioxidant, ontstekingsremmend en diureticum), salie (spijsvertering, antibioticum, samentrekkend, antioxidant en ontspannend), rozemarijn (spijsvertering, zuiverend, stimulerend), pennyroyal (spijsvertering, afrodisiacum en kalmeert menstruatiepijn) en munt (spijsvertering, pijnstillend, ontstekingsremmend). Dus voel je vrij om je eigen yerba mate-infusie te maken met een aantal van deze kruiden.

Het wordt ook aanbevolen om mate te combineren met een vezelrijk dieet. Tot de beste spijsverteringssnacks bij mate behoren vers fruit zoals appel, ananas, sinaasappel (je kunt zelfs een paar plakjes toevoegen aan de mate-infusie), volkorenrepen met een hoog vezelgehalte en gedroogd fruit zoals walnoten en amandelen. De inname van mate stelt je ook in staat om gezonde gewoonten te creëren die het algemene spijsverteringsstelsel verbeteren, zoals het beoefenen van oefeningen en sporten dankzij de energie die het levert.

Yerba mate is een natuurlijke energizer

Dankzij het percentage cafeïne (ook bekend als “mateine”), verhoogt mate de stimulatie en concentratie, wat een betere uitvoering van dagelijkse activiteiten bevordert die mentale concentratie en optimale alertheid vereisen, zoals studiedagen, werk of fysieke activiteiten. Hoewel het effect vergelijkbaar is en hoewel beide relatief dezelfde hoeveelheid cafeïne bevatten, zijn de stimulerende effecten anders. Koffie kan een te sterk effect hebben; terwijl mate degenen “wekt” die het op een meer gedoseerde en aangename manier drinken. Dit kan te wijten zijn aan het feit dat de cafeïne die in de mate aanwezig is, meer wordt verdund in een grotere hoeveelheid water, die beetje bij beetje wordt ingenomen. Lees meer over de onbetwistbare voordelen van mate versus koffie.

Mate is met name gezonder dan commerciële energiedrankjes en hypertone dranken; omdat deze een hoge concentratie aan stoffen bevatten zoals cafeïne (soms zo hoog dat het slapeloosheid en nervositeit kan veroorzaken), suiker (tot 10%), kleurstoffen, koolhydraten en elektrolyten. Mate is van zijn kant een natuurlijke drank en het energetische effect komt van de Mate, als een heel specifiek type energizer, stimuleert neuronen en bevordert hersenactiviteit, bewuste waarneming, geheugen en redeneren. Daarnaast bevat het andere xanthinen, theobromine en theofylline, waarvan de ontspannende effecten helpen bij het reguleren van alle lichaamssystemen. Dit alles wijst erop dat de herstellende eigenschap van mate in lichaam en geest superieur is aan andere cafeïnehoudende dranken, omdat het op een andere manier werkt en een dubbel stimulerend en ontspannend effect heeft. Het drinken van mate gedurende de dag geeft energie en stimuleert, maar kalmeert tegelijkertijd, en hoewel mate een stimulerend effect heeft, verhoogt het de weerstand tegen fysieke vermoeidheid en verheft het je geest; heeft geen invloed op de kwaliteit van slaap en rust. natuur zelf, niet van een kunstmatig proces. Het opnemen van mate in de dagelijkse voeding heeft talloze voordelen voor het lichaam, terwijl deze commerciële dranken, ondanks dat ze niet giftig zijn, geen toegevoegde waarde hebben. Lees meer over de vergelijking tussen yerba mate en commerciële energiedrankjes.

Yerba mate zuivert je lichaam

Mate heeft een diuretisch en matig laxerend effect, omdat het vochtretentie voorkomt en de ontwikkeling van de nierfunctie verbetert. Dit helpt het lichaam om gifstoffen te verwijderen en zichzelf op natuurlijke wijze te zuiveren. Deze diuretische eigenschappen van mate zijn volledig natuurlijk. Het remt het antidiuretisch hormoon dat bekend staat als arginine-vasopressine (AVP) of argipressine; het stimuleren van de uitscheiding van urine. U moet dit echter compenseren door 2 liter water per dag te drinken om ervoor te zorgen dat u uw lichaam gehydrateerd houdt.

Mate stimuleert ook de darmbeweging en helpt het lichaam bij het natuurlijke proces van het elimineren van afval en gifstoffen die mogelijk worden vastgehouden. Daarom is het geïndiceerd voor mensen die last hebben van constipatie. Dit voordeel kan worden versterkt door mate te combineren met spijsverteringskruiden en een vezelrijk dieet.

Alle experts zijn het er echter over eens dat het drinken van mate op geen enkele manier het aanbevolen minimale waterverbruik per dag vervangt: ongeveer twee liter. Denk er dus aan om samen met je mate-kit altijd een glas water binnen handbereik te hebben om optimaal te kunnen profiteren van alle voedingseigenschappen van mate.

Yerba mate is perfect voor sport

De inname van yerba mate is gunstig om de praktijk van lichaamsbeweging te optimaliseren; te beginnen met de dosis cafeïne die het zenuwstelsel stimuleert, ideaal voor elke motorische of intellectuele activiteit. Deze drank wordt aanbevolen voor atleten als alternatief voor andere commerciële energiedranken.

Als het vóór de training wordt ingenomen, werkt mate als een veel natuurlijker stimulerend drankje dan energiedrankjes en andere sportsupplementen. Tijdens de training metaboliseert mate koolhydraten effectiever en voorkomt het de ophoping van melkzuur in het lichaam, wat een toename van de fysieke weerstand, minder uitputting en dus een groter vermogen om langer te trainen betekent, evenals de snelheid van herstel na een inspanning neemt de routine aanzienlijk toe bij het drinken van yerba mate, blijkt uit een onderzoek in de British Journal of Nutrition. Mate verbetert de motoriek en heeft ontstekingsremmende effecten na training, vooral bij high-impact sporten. Lees meer over de voordelen van mate voor sporters voor, na en tijdens de training.

Sommigen zeggen zelfs dat dunken het geheim van succes is voor sommige veelgeprezen voetballers. Spelers van de nationale teams van Uruguay, Argentinië en Paraguay consumeren regelmatig mate, waaronder wereldsterren als Leo Messi en Luis Suárez; Mate stimuleert en verbetert de algemene fysieke conditie van voetballers, wat staat voor superieure prestaties op het veld. Lees meer over hoe voetballers de vruchten plukken van yerba mate.

Maar de deugden van mate zijn de grenzen van Zuid-Amerika overstegen en tegenwoordig zijn er steeds meer internationale atleten die mate drinken; dat is het geval met de Franse spits Antoine Griezmann, die bekent dat hij het elke ochtend religieus opvat, de Chinese spits Wu Lei, die furore maakte op de sociale netwerken van China door een partner te lijken te delen met zijn Argentijnse partner “El Mono Vargas “; en zelfs de Italiaanse Alice Beretta, een professionele hockeyspeler voor het Italiaanse nationale team.

Yerba mate helpt bij het behouden van een gezond gewicht

Behalve dat het een minimaal natrium- en vetgehalte heeft, bevat yerba mate zeer weinig calorieën, daarom kan het gemakkelijk worden opgenomen in elk dieet en in de routine van iedereen die probeert zijn gewicht onder controle te houden of gewoon de voorkeur geeft aan een gezond voeding. In deze notitie lees je meer over de effecten van yerba mate op het lichaam en hoe je kunt afvallen door mate te drinken.

Met een diuretische en zuiverende eigenschap voorkomt het drinken van mate de mogelijkheid om aan te komen als gevolg van vochtretentie en bevordert het de snelle eliminatie van gifstoffen. Het versnelt ook het metabolisme en zorgt ervoor dat het meer calorieën verbruikt, vooral bij fysieke activiteiten. (Hier meer informatie over hoe mate helpt bij het beoefenen van oefeningen en sporten). Hoewel mate geen vervanging mag zijn voor maaltijden, is het waar dat het drinken van mate een gevoel van verzadiging veroorzaakt en de eetlust in het algemeen vermindert; wat kan bijdragen met een dieet om af te vallen. En door een positief effect op de stemming te hebben, kan het voorkomen wat bekend staat als ‘emotionele honger’ of honger veroorzaakt door stress.

Maar wat opvalt aan mate als aanvulling op een gezonde levensstijl, zijn de meerdere voedingseigenschappen, die naast afvallen ook helpen om het lichaam in een staat van algemeen welzijn te houden die na verloop van tijd aanhoudt. De eigenschappen en voedingsvoordelen die yerba mate biedt, zijn over het algemeen zo gunstig dat het ten zeerste wordt aanbevolen om het regelmatig te consumeren om fysiek, mentaal en emotioneel fit te blijven.

In feite, voor degenen die graag voor hun persoonlijke uiterlijk in het algemeen zorgen, is yerba mate een uitstekende bondgenoot in een esthetische routine. Het heeft bijvoorbeeld uitstekende eigenschappen voor huid en haar. Er zijn zelfs shampoos, oliën, crèmes, zepen en zelfs badzout met yerba mate-extract.

Yerba Mate drinken om af te vallen: lees hier

Yerba mate is antidepressivum

Ten slotte heeft het consumeren van yerba mate een positief effect op de mentale en emotionele gezondheid, beschouwd als een soort volledig natuurlijk antidepressivum; en daarom heeft het ook de reputatie een “goede metgezel” te zijn op elk moment van de dag. Het drinken van mate in de ochtend, bijvoorbeeld, garandeert de drive en zal nodig zijn voor de taken van de dag dankzij het cafeïnegehalte. Dit stimulerende gevoel dat door mate wordt verschaft, is echter vriendelijk voor lichaam en geest en werkt geleidelijk en zonder onaangename bijwerkingen. En omdat het beetje bij beetje wordt ingenomen, is deze “injectie van energie” beter gedoseerd. In tegenstelling tot andere cafeïnehoudende dranken en commerciële energiedranken; Het drinken van mate heeft weinig invloed op de slaapcyclus, dus over het algemeen veroorzaakt het geen slapeloosheid.

Aan de andere kant wordt van mate traditioneel genoten met familie, vrienden en collega’s in rondes genaamd “mateadas”, waar dezelfde container en hetzelfde rietje worden gedeeld, zoals gedicteerd door de traditie van mate-consumptie in Argentinië. Een ideaal ritueel om fijne momenten en herinneringen met dierbaren te genereren, wat bijdraagt ​​aan een gezond sociaal leven.

Lees ook: De geheimen van het bereiden van Mate

Yerba Mate Argentina
Yerba Mate
admin

Geschiedenis Yerba Mate

De Yerba mate plant werd door de Guarani Indianen reeds lang vóór de 16de eeuw ontdekt, toen de Europeanen op het Zuid-Amerikaanse continent toekwamen en

Lees verder »
Yerba Mate
admin

Cultuur van Yerba Mate

Mate is een drank gemaakt van een plant die bekend staat als yerba mate, zeer gewaardeerd in Zuid-Amerika, vooral in Argentinië, Uruguay en Paraguay, maar

Lees verder »
voordelen van Yerba Mate
Yerba Mate
admin

10 voordelen van Yerba Mate

Yerba Mate is tegenwoordig een bijzonder populair drankje maar we vragen ons natuurlijk af of Yerba Mate goed is voor onze gezondheid.Hieronder zetten wij met

Lees verder »
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Leave a comment